Cegła pełna to produkt ceramiczny o czerepie porowatym. Tworzy się ją z kompozycji gliny, jaka musi być dobrze pokruszona oraz połączona z wodą oraz kruszywem na gładką masę. Po stworzeniu cegły są przypalane, natomiast potem palone w temperaturze 800-1000oC. Czerwona cegła pełna jest głęboko oprawiona w naszej tradycji. Jednak może mieć ona także pozostałe kolory. Zależnie od złoża gliny, temperatury wypału oraz dostępu tlenu cegła może być jaśniejsza czy ciemniejsza, niemal ciemnoczerwona, lub brunatna. Więc, jaka jest najlepsza cegła i jak działa cegielnia kraśnik?

Odporność

Cegła należy do produktów ekologicznych, o jakich stwierdzić można, iż „starzeją się z klasą”. Czemu? Przede wszystkim jest to sprawa dużej odporności, o jakiej prawdopodobnie nikogo, kto chociaż raz mógł zobaczyć starą fortecę lub choćby kamieniczkę na jednym spośród polskich rynków, nie należy przekonywać. Wedle opinii specjalistów budowlanych ceglane fasady, to inwestycja na przeszło 100 lat.

Jak wygląda mechanizm techniczny w cegielni?

Mechanizm techniczny w dzisiejszej cegielni jest w wielkim stopniu zmechanizowany. Do wyrobu cegły prócz gliny wykorzystuje się też piasku, wapnia, cementu oraz wody. Z tychże wszystkim elementów w określonych młynach tworzy się spójną masę, jaką potem toczy się do właściwych form. Tak zrobioną masę należy poddać ususzeniu. W dalszej kolejności suchą masę w formach należy poddać wypalaniu. Nowoczesna cegielnia kraśnik jest miejscem, gdzie tworzy się też cegły o bardzo dużych parametrach termoizolacyjnych. W tym celu do masy powstałej na podstawie gliny oraz nut dodaje się też trociny oraz mączkę drzewną.